Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Και του χρόνου!!!


Η 7η Διεθνής Έκθεση στη Θεσσαλονίκη πέρασε στην ιστορία!!!
Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ένα συναρπαστικό τετραήμερο. Πολλά βιβλία, συναντήσεις με φίλους και αναγνώστες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με ανθρώπους που κινούνται στο χώρο του βιβλίου: εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, ανθρώπους που ασχολούνται με την πιο «άχαρη» δουλειά του χώρου: πωλητές, υπεύθυνους marketing, δημοσίων σχέσεων κλπ. κλπ. Όλοι τους ενδιαφέροντες και υπέροχοι!
Οι εκδηλώσεις πολλές, αδύνατον να τις παρακολουθήσεις όλες.
Υπενθυμίζω τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο «Ψυχογιός».
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σόφης Θεοδωρίδου «Η νύφη φορούσε μαύρα», βιβλίο που αν και δεν το διάβασα ακόμα, είμαι σίγουρη ότι έχει να δώσει πολλά στον αναγνώστη.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Τζιρίτα «Αν δεν υπήρχε αύριο», μήνυμα αισιοδοξίας και υπενθύμιση να μην αφήνουμε τίποτα για αύριο.
Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Πέννυς Παπαδάκη «Παιχνίδια Ζωής», που η συγγραφέας έκανε το απροσδόκητο και μας διάβασε το τέλος του βιβλίου, όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν μας αποκάλυψε, ίσα – ίσα μας προκάλεσε να το διαβάσουμε άμεσα.
Επειδή όμως οι αναγνώστες χτίζονται σιγά – σιγά, οι συγγραφείς των παιδικών βιβλίων διοργάνωσαν επίσης μοναδικά happenings που ενθουσίασαν τα πιτσιρίκια, μέσα στα οποία συγκαταλέγονταν και η Βίκη, η κόρη μου, μαζί με την «κολλητή» της, τη Δανάη.
Ο γνωστός μας «Παραμυθάς», που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών, ίδιος κι απαράλλαχτος. Ο χρόνος εδώ μας έπαιξε περίεργα παιχνίδια.
Η Έλενα Αρτζανίδου, μαζί με μια ομάδα φοιτητριών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δραματοποίησε δύο από τα τελευταία της παραμύθια: «Τα σιδεράκια της Φαρφιρώς» και «Ο φίλος μου ο Τζίμης». Τα παιδιά ξετρελλάθηκαν.
Επειδή όμως δεν είναι όλα ωραία στη ζωή, θέλω να επισημάνω κάτι που με πείραξε. Ο κόσμος που επισκέφτηκε την έκθεση ήταν σαφώς λιγότερος. Δεν ξέρω αν φταίει, ότι την Παρασκευή λόγω της γιορτής του Αγίου Γεωργίου η μισή Ελλάδα γιόρταζε, το Σάββατο η «πανέξυπνη» ιδέα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να κλείσει τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης είχε παραλύσει το κέντρο, οι χιλιάδες φίλαθλοι του Άρη που είχαν κατέβει στην Αθήνα για να δουν τον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ή η οικονομική κρίση ήταν μια πρόσθετη αιτία.
Ελπίζω του χρόνου, ο κόσμος που θα επισκεφτεί την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου να είναι περισσότερος και πολύ πιο αισιόδοξος!!!

6 σχόλια:

 1. Σοφία, χάρηκα πολύ που τα είπαμε...
  Σύντομα κι από κοντά ξανά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βλέπω οι συγγραφείς μου πέρασαν χάρμα!!!! ΄Εκανε και η Μαρία ανάρτηση!!! Για παρουσίασε τους φίλους σου Σοφία, υπάρχουν άγνωστα πρόσωπα στην φωτογραφία!!!! Μαντά, Τζιρίτα, Βόϊκου ναι! Οι υπόλοιπες κυρίες ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι συγγραφείς μου πέρασαν χάρμα βλέπω! Έκανε και η Μαρία ανάρτηση! Για παρουσίασε τους φίλους σου Σοφία!! Μαντά, Τζιρίτα, Βόϊκου ...γνωστές, οι υπόλοιπες κυρίες????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παναγιώτη κι εγώ χάρηκα.
  Σου εύχομαι με όλη με την ψυχή "καλοτάξιδο" το νέο σου βιβλίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιάννα μου έχεις απόλυτο δίκιο.
  Απλώς ακόμα δεν ξέρω πως να βάζω λεζάντες κάτω από τις φωτογραφίες. Πού θα μου πάει, θα το μάθω.
  Έχουμε και λέμε λοιπόν:
  Μπροστά - μπροστά με τη λευκή μπλούζα και το μαύρο μαλλί είναι η Σόφη Θεοδωρίδου που ένα μήνα πριν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο από τον "Ψυχογιό" με τίτλο "Η νύφη φορούσε μαύρα".
  Δίπλα της, η Έλενα Αρτζανίδου της παιδικής λογοτεχνίας.
  Δίπλα σε μένα, από τη μια μεριά η κόρη μου και από την άλλη η Γιώτα Φώτου, "Τα βιολιά της χαράδρας". Το Μάιο κυκλοφορεί και το νέο της βιβλίο "Το δάκρυ του κρίνου". Έχει γράψει επίσης πολλά παιδικά βιβλία.
  Δίπλα στη Μαρία, η Πέννυ Παπαδάκη. Το νέο της βιβλίο είναι το "Παιχνίδια Ζωής".
  Γιάννα μου, ελπίζω να σε κάλυψα κι ευχαριστώ για την επισήμανση. Είμαι απαράδεκτη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σοφία μου με κάλυψες!!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή