Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"Οι Αύγουστοι" της Αντιγόνης Καρμέλλα Σώρρου



Ξεκίνησα το blogging πριν από 4 χρόνια περίπου αλλά μάλλον δεν το αγάπησα ιδιαίτερα. Δεν ξέρω το λόγο, ίσως την επιθυμία μου για επαφή με άλλους την έβγαλα στο facebook, ίσως πάλι όσα έχω να πω τα λέω στα βιβλία μου…
Ωστόσο, επισκέπτομαι σχεδόν καθημερινά το blog της «γιαγιάς Αντιγόνης», για να διαβάσω τι καινούριο έγραψε, να γελάσω, να δακρύσω ή να κλάψω… γιατί ό,τι έχει γράψει μέχρι στιγμής η Αντιγόνη έχει μιλήσει κατ’ευθείαν στην ψυχή μου. Η «γιαγιά Αντιγόνη» έχει ένα απίστευτο χάρισμα: με ένα τρόπο μοναδικό, λιτό και μαγευτικό αγγίζει αμέσως την καρδιά σου, σε κάνει κοινωνό της παρέας της, συνένοχο στις ζαβολιές της… Την λατρεύω κι ας μην την έχω γνωρίσει ποτέ από κοντά…
Όταν έμαθα ότι έβγαζε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Οι Αύγουστοι», ενθουσιάστηκα. Ήμουν σίγουρη, πριν καν το διαβάσω, ότι θα μου ταίριαζε. Και δεν έπεσα έξω… «Οι Αύγουστοι» είναι από τα βιβλία που έχουν να σου δώσουν πολλά. Συναισθήματα, σκέψεις, μαθήματα ζωής.

Οι ήρωες της είναι οικείοι και καθημερινοί, ήρωες που αναγνωρίζουμε ως δικά μας πρόσωπα, που δίχως καμία ενοχή ‘κλέβουμε’ τη ζωή τους μέσα από την κλειδαρότρυπα της λογοτεχνίας.
Η Μαρουσώ, η μάνα και η φίλη, η νύφη κι η γυναίκα που βρίσκεται πάντα εκεί για να στηρίζει τους αγαπημένους της. Ο Σώζος που τολμά και πάει αντίθετα στην οικογενειακή παράδοση για να βιώσει την πληγή του έρωτα. Η Πίτσα, που ζει στην ελευθερία της και δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν της. Ο Δημήτρης που χάθηκε νωρίς και στοιχειώνει μνήμες και ζωές, χρόνια μετά το θάνατό του. Η Πέρσα που κουβαλάει αγόγγυχτα το δικό της σταυρό. Η θεία Ζηνοβία που κρατάει επτασφράγιστα κλειστό το στόμα της για να μην πληγώσει τους ανθρώπους που αγαπά. Ο Παύλος που τολμά να διεκδικήσει τον έρωτα. Ο δειλός Αχιλλέας που ζει μια ζωή που δεν θα γίνει ποτέ δική του. Ο Ορέστης που πλήρωσε τα λάθη άλλων. Ο καταραμένος πατέρας. Η Αντριάννα που μας προσκάλεσε σε τούτο το ταξίδι.
Κρυμμένα μυστικά, ένοχα λάθη, ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες, καθημερινές στιγμές ευτυχίας: ένας καμβάς ζωής που υφαίνει με μαεστρία η Αντιγόνη. Η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όπου η Ελλάδα πλήγωνε ανεπανόρθωτα τα παιδιά της.

‘Το Σώζο τον αγάπησα. Δεν τον ερωτεύτηκα. Ίσως φταίει που μέχρι τώρα δεν με έχει βρει ο έρωτας! Δεν θα με ανταμώσει ποτέ! Έχω μίσος να εξαντλήσω’.

‘Με αγκάλιασε. Ήξερε πως τις αγκαλιές τις λαχταρούσα! Η επαφή των σωμάτων ήταν ό,τι ζητούσα περισσότερο. Μπορεί και να ήμουν κουραστική αλλά ήταν σαν να μη με είχε αγκαλιάσει κανείς! Έπεφτα στα ξαφνικά και τριβόμουν πάνω σε αυτούς που αγαπούσα… Σαν όταν πιάστηκα στη μήτρα της μάνας μου, να μη με ήθελε κανείς…’
Η χρήση της γλώσσας είναι αριστοτεχνική. Η Αντιγόνη κεντάει με το βελονάκι της, λέξεις, φράσεις και εικόνες. Η εναλλαγή των προσώπων, πότε η χρήση του α’ προσώπου όταν μιλάει η Αντριάννα και πότε η χρήση του γ’ προσώπου από τον αφηγητή, δεν με κούρασε καθόλου. Ίσα – ίσα την βρήκα έξυπνη και μ’έκανε να ζήσω ακόμα περισσότερο τον πόνο και την ευτυχία της ηρωίδας.

Το τέλος;;; Απρόσμενο, αναπάντεχο, τρικυμιώδες… Αισιόδοξο ή απαισιόδοξο… Δύο πλευρές όπως δύο πλευρές έχει κι η ζωή μας…
Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο… όμως έχει ένα μειονέκτημα… είναι μικρό… Θα ήθελα περισσότερες σελίδες…
Δεν πειράζει… Περιμένω με αγωνία το επόμενο!!!

Το βιβλίο «Οι Αύγουστοι» της Αντιγόνης Καρμέλα – Σώρρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Όστρια’.
Εάν δεν επισκεφτείτε το blog της http:// giagia-antigonh.blogspot.gr, εσείς θα χάσετε!!!

14 σχόλια:

  1. Κι εγώ ήμουν σίγουρη πριν το διαβάσω πως θα μου άρεσε.Γιατί ήξερα πως γράφει η Αντιγόνη...Χαίρομαι που βλέπω μια τόσο όμορφη παρουσίαση του βιβλίου αυτού από έναν άνθρωπο που επίσης ξέρει να γράφει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, έχω υποκλιθεί άπειρες φορές στο ταλέντο της Αντιγόνης. Το έχω πει πολλές φορές και δεν θα σταματώ να το λέω...

      Διαγραφή
  2. περίμενα με αγωνια την κριτική σου για τούτο το βιβλίο Σοφια μου όχι πως είχα καμια αμφιβολία πως θα το αγαπούσες και ας ακούγεται εγωιστική η τόση βεβαιότητα αλλα η αλήθεια να λέγεται κάποιες στιγμές αναρωτήθηκα αν είμαι αντικειμενική όσο αφορά τη γιαγιά και τις λέξεις της όπως συνηθίζω να λέω...γιατί οι λέξεις της αν και απλές και συνηθισμένες αποκτούν μια δύναμη και μια υπόσταση αλλιώτικη...
    Να είσαι καλά για τη χαρά που θα της δώσεις γιατί ξέρε το τέτοια κριτική από μια Βόικου είναι "αξίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα, το βιβλίο έχει πολύ καιρό που το έχω διαβάσει και ήθελα να γράψω τη γνώμη μου... Δυστυχώς με κάτι δικά μου, το αμέλησα για λίγο αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην πω δημόσια πόσο το λάτρεψα...

      Διαγραφή
  3. Το παράδοξο είναι πως δεν θα μπορούσα να περιγράψω αυτούς τους ήρωες....
    Δεν τους είχα έτσι "δουλέψει" αν υπάρχει τεχνική στο γράψιμο.
    Ενας ποταμός που είναι μέσα μου και τίποτα άλλο.

    Είναι τιμή μου όσα διάβασα από μια συγγραφέα που αγαπώ χωρίς ποτέ να ανταμώσουμε....
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΆΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΉ ΝΑ ΓΊΝΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου,
      η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές άλλα σκέφτεται ο συγγραφέας κι άλλα εισπράττει ο αναγνώστης.
      Το μόνο που έχω να πω... πιάσε πληκτρολόγιο κι άρχισε να γράφεις (αν δεν το έχεις ήδη κάνει)... Περιμένουμε το επόμενο!!!

      Διαγραφή
  4. "...σε κάνει κοινωνό της παρέας της, συνένοχο στις ζαβολιές της… Την λατρεύω ..." έτσι νοιώθω κι εγώ. Και δεν είμαι βέβαια η μοναδική. Η λεκτική αγκαλιά της Αντιγόνης μας είναι τόσο ζεστή όσο και η πραγματική της. Οταν τη γνώρισα κι από κοντά συνειδητοποίησα πως απέκτησα ένα διαμαντάκι στη ζωή μου. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιά την υπέροχη κριτική που χάρισες στην Αντιγόνη μας αγαπημένη μας Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαίρη μου, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να κανονίσουμε ένα καφέ οι τρεις μας κάποια στιγμή... Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρουμε να βρεθούμε όλες στο ίδιο μέρος αλλά είμαι σίγουρη ότι θα περάσουμε υπέροχα!!!

      Διαγραφή
  5. Αγαπητή κα Βόικου,
    προσυπογράφω τα γραφόμενά σας,η Αντιγόνη μέσα από κάθε της ανάρτηση,μας μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα αριστοτεχνικά στην απλότητά τους δεμένα,ξεδιπλώνοντας χαρακτήρες που θα μπορούσαν να είναι...εμείς...!!!
    Χάρηκα εξαιρετικά διαβάζοντας την κριτική σας και θεωρώ εαυτόν για άλλη μια φορά τυχερό που η ίδια με τιμά με τη φιλία της...
    Ζητώ την άδειά σας να αναδημοσιεύσω στην επίσημη σελίδα του ραδιοφωνικού μας σταθμού την ανάρτησή σας,αναφέροντας ασφαλώς και την αρχική πηγή...
    Εύχομαι κάθε επιτυχία και στο δικό σας έργο,ελπίζοντας,όπως η Αντιγόνη ,οτι οι δρόμοι μας κάπου,κάποτε θα συμπέσουν...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να κοινοποιήσετε ελεύθερα το κείμενο σε όποιο ΜΜΕ θέλετε...
      Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ άλλη μια φορά για την άδειά αναδημοσίευσης της κριτικής σας και σας επισυνάπτω σύνδεσμο όπου μπορείτε να τη δείτε στην κατηγορία " ΑΡΘΡΑ ΑΚΡΟΑΤΩΝ ":

      www.spirtowebradio.com

      Σε περίπτωση που θελήσετε να σχολιάσετε κάτω από το άρθρο,παρακαλώ να δημιουργήσετε λογαρισμό ( LOGIN ) στη σελίδα μας,ούτως ώστε να γίνει ορατή η φόρμα σχολίων...
      Ευχαριστίες και πάλι και καλή σας συνέχεια...-:))

      Διαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ γιατί κάθε λέξη σας αντιστοιχεί σε ότι πιστεύω κι αισθάνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας, Χρειάζεστε επείγον δάνειο;
    Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε ένα δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, να ολοκληρώσετε ένα έργο, να αγοράσετε ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή χρειάζεστε ένα δάνειο για άλλους προσωπικούς λόγους; αν η απάντησή σας είναι ναι, θέλω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε όλα τα είδη υπηρεσιών δανείων τόσο εξασφαλισμένα όσο και ακάλυπά δάνεια. Εάν το διαβάζετε και γνωρίζετε ότι χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Χαρακτηριστικά & όφελος;
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
    * Παίρνετε την πιθανότητα να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

    Εάν χρειάζεστε πραγματικά μια λύση στα οικονομικά σας, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε για όλη τη διαδικασία.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com Ή;
    WhatsApp: +447903159998

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαιρετίσματα όλοι και καλώς ήλθατε στο Avants Loan INC, Είμαστε μια ομάδα οικονομικής υποστήριξης που χειρίζεται τα διεθνή οικονομικά για οποιοδήποτε ποσό τραπεζικών εργαλείων. Οι υπηρεσίες μας είναι γρήγορες και αξιόπιστες. Τα δάνεια εγκρίνονται εντός 24-48 ωρών από την επιτυχή εφαρμογή. Προσφέρουμε δάνεια από ελάχιστο εύρος 2.000 $ έως 50 εκατομμύρια το πολύ με προσιτό επιτόκιο 3% για διάρκεια δανείου 1 έως 30 ετών για την αποπληρωμή του δανείου. Ο στόχος της Avant Group είναι να σας προσφέρει άριστες επαγγελματικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η αίτηση για δάνειο είναι άγχος χωρίς εμάς, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία δανεισμού μας {avants.loan@gmail.com} {av_ant@outlook.com}

    Με το Avant προσωπικό και businessloan μπορείτε να βασίζεστε σε μια κληρονομιά εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας, βοηθώντας σας να μετατρέψετε τα όνειρα. Υποβάλετε αίτηση και λάβετε μια απόφαση γρήγορα χωρίς να ανησυχείτε για το πιστωτικό σας αποτέλεσμα ή για την οικονομική κρίση που έχετε βρει. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να λάβετε δάνειο. Ευχαριστώ

    Κλήση / Whatsapp: +1 (754) 2417737
    Στείλτε μας email στο: av_ant@outlook.com
    Στείλτε μας email στο avants.loan@gmail.com

    Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή