Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αυτό το Σάββατο, 20 Ιουνίου, θα βρίσκομαι στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης,
στο περίπτερο των εκδόσεων "Ψυχογιός", από τις επτά μέχρι τις εννιά το βράδυ.
Εάν βοηθήσει ο καιρός, γιατί εδώ στην πόλη μας βρέχει συνέχεια τις τελευταίες ώρες
και αν δεν το σκάσετε για Χαλκιδική, σας περιμένω να τα πουμε από κοντά.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Όνειρα θερινής νυχτός

Καλοκαίρι!!!

Από τα παιδικά μας χρόνια, εποχή συνυφασμένη με τη χαλάρωση, την ξεκούραση και το ατελείωτο παιχνίδι. Από το πρωί κατεβαίναμε κάτω για παιχνίδι και δεν λέγαμε να μαζευτούμε στο σπίτι. Κι ας φώναζε η μαμά συνεχώς από το παράθυρο. "Τώρα μαμά. Λίγο ακόμα μαμά. Μια παρτίδα ακόμα και τελειώσαμε". Αλλά η παρτίδα αυτή τελειωμό δεν είχε.




Το ποτάμι όμως του χρόνου κυλά αδυσώπητα και τα τωρινά καλοκαίρια δεν είναι τόσο ξένοιαστα όσο τότε. Οι ατέλειωτες διακοπές που βαριόμασταν το καθησιό, έχουν εξελιχθεί σε ολιγοήμερες αποστειρωμένες διακοπές που γυρνάς πίσω και μόνο ξεκούραστος δεν νιώθεις. Το καθημερινό άγχος, οι έγνοιες, τα προβλήματα σε κυνηγούν παντού.



Όμως μερικά πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η παιδική ξεγνοιασιά, τα παιδικά όνειρα, η παιδική αφέλεια συνεχίζει και υπάρχει στα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών μας, όταν τα αφήσουμε να ανθίσουνε. Όταν δώσουμε τη σπίθα, τα παιδιά είναι πρόθυμα ν'ακολουθήσουν και να μας αφήσουν άναυδους με τα επιτεύγματά τους.


"¨Ονειρο θερινής νυκτός" ή "Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας" κατά τη δημοτική, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ανέβασαν τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παπάγου. Κι ήταν μια παράσταση ανάλαφρη που καλωσόριζε το καλοκαίρι, μια παράσταση καλοδουλεμένη με πολύ αγάπη και μεράκι, μια παράσταση που έβαζε τα γυαλιά σε πολλές παραστάσεις επαγγελματιών και ενηλίκων. Μια παράσταση που έδειξε ότι αν δείξουμε στα παιδιά δρόμους πολιτισμού, μπορούν να τους ακολουθήσουν με απόλυτη επιτυχία.

Μακάρι τα όνειρα όλων των παιδιών του κόσμου, να μη μείνουν όνειρα θερινής νυχτός.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Θα μας πει και τι θα διαβάζουμε τώρα;;;

Σήμερα, διάβασα ένα απερίγραπτο άρθρο του κ. Δημοσθένη Κούρτοβικ στα "Νέα".
Αφιέρωσε ένα ολόκληρο σαλόνι, για να στραφεί εναντίον όσων γυναικών - συγγραφέων "πουλάνε" και πιο συγκεκριμένα της Λένας Μαντά, της Χρύσας Δημουλίδου και της Πασχαλίας Τραυλού, τις οποίες της φωτογράφιζε κυριολεκτικά και μεταφορικά στο κείμενο του.
Γιατί εδώ στην Ελλάδα, εάν πουλάς είναι έγκλημα. Το δικαίωμα στο διάβασμα φαίνεται ότι το έχουν μόνο λίγοι, μέλη μιας "πνευματικής ελιτίστικης συντεχνίας" και όλοι οι υπόλοιποι είναι ο αμόρφωτος λαουτζίκος.
Καταφέρεται ενάντια στις μεσήλικες γυναίκες με το ξανθό μαλλί, λες και δεν έχουν δικαίωμα να διαβάσουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν. Από πότε το διάβασμα έχει σχέση με το τι χρώμα έχουν τα μαλλιά μου, μόνο ο κ. Κούρτοβικ το γνωρίζει.
Εάν ήθελε να κάνει μια εποικοδομητική κριτική, θα μπορούσε να την κάνει επάνω σε συγκεκριμένα βιβλία και όχι έτσι γενικά και αόριστα για τρεις συγγραφείς. Απορώ, αν έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο τους. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να μην του αρέσει ο τρόπος γραφής τους, αλλά δεν έχει κανένα δικαίωμα να ξεφτιλίζει με τέτοιο τρόπο τους χιλιάδες αναγνώστες που διαβάζουν με πάθος αυτά τα βιβλία. Γιατί ποιος δεν θα ήθελε να διαβάζονται τα βιβλία του από 200.000 άτομα στη μικρή μας Ελλάδα;;;
Και έχω μια μεγάλη απορία... Γιατί στο συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρονται μόνο οι συγκεκριμένοι συγγραφείς που ανήκουν στον ίδιο εκδοτικό οίκο;;; Οι άλλοι εκδοτικοί οίκοι δεν βγάζουν δηλαδή μυθιστορήματα που απευθύνονται στο συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό;;; Εάν αυτό δεν είναι εμπάθεια ή κομπλεξισμός, τότε τι είναι;;;
Θα τελειώσω με μια φράση, που μου έμαθε πριν από λίγο καιρό ο Γιώργος Πολυράκης που λένε στη γενέτειρα του την Κρήτη: "Χτυπάνε μόνο τις φορτωμένες καρυδιές"
Υ.Γ. Υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση από τους αναγνώστες που σε εμπιστεύονται;;;

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

"Κόκκινο Σημάδι" - Η πρώτη παρουσίαση



Είναι πλέον γεγονός η πρώτη παρουσίαση του "Κόκκινου Σημαδιού" στα πλαίσια της 6ης Διεθνούς Εκθέσεως Βιβλίου. Αν και η ώρα ήταν λίγο δύσκολη, 2 η ώρα το μεσημέρι γαρ, αρκετοί ήταν οι φίλοι που με τίμησαν με την παρουσία τους. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.
Την παρουσίαση ξεκίνησε, η αγαπημένη συγγραφέας όλων, η Λένα Μαντά.



Στη συνέχεια, διάβασε αποσπάσματα, ο ηθοποιός Δημήτρης Αραμπατζόγλου. Την εκδήλωση έκλεισε, η άλλη αγαπημένη συγγραφέας, η Πασχαλία Τραυλού, η οποία έκανε και την ανάλυση των χαρακτήρων του βιβλίου.


Πιστεύω ότι ήταν μια ζεστή και ευχάριστη εκδήλωση. Ήταν όλοι εκεί, φίλοι και γνωστοί, η Ελένη Τσαμαδού, η Μαρία Τζιρίτα, η Ελένη Αρτζανίδου...
Λένα μου και Πασχαλία μου, σας ευχαριστώ για την ωραία σας παρουσίαση!!!
Η εκδήλωση έκλεισε με υπογραφή βιβλίων στο περίπτερο των εκδόσεων "Ψυχογιός".